Dizajneri interijera jesu stručnjaci po pitanju rasporeda elemenata unutar prostorije, ali i mi učimo od stručnjaka koji koriste te prostorije. Tako smo obratili pažnju na savjete i prijedloge svjetski poznatog chefa – Jamie Olivera.
Jamie je napravio nekoliko „natuknica“ koje bismo svakako preporučili prilikom redizajna stare kuhinje ili opremanja potpuno nove. A što nam Jamie savjetuje?
1. Loš raspored elemenata može stvoriti loše navike unutar kuhinje te rezultirati loše spremljenim obrokom. Pokušajte izbjeći u kretanju kuhinjom previše vratolomija – neka tlocrt bude jednostavan, a sve bitno na dohvat ruke.
2. Ako je ikako moguće, neka dio kuhinje bude stol ili kuhinjski otok, a idealno bi bilo da na njemu postavite ploču za kuhanje. Tako ćete imati puno radne površine za pripremu namirnica netom tik do mjesta kuhanja ili pečenja.
![]()
3. Idealna visina pećnice je ona u području struka – niti previsoko niti prenisko.
![]()
4. Začini neka su poslagani na polici, a ne u ladicama ili ormarićima kako bi vam biti na dohvat ruke prilikom kuhanja.
![]()
5. Jedan kutak kuhinje, najbolje onaj blizu izvora prirodne svjetlosti, posvetite svježim začinskim biljkama.
Jednostavno, ali efikasno! Koje od savjeta ćete upotrijebiti u vlastitom opremanju kuhinje?