Roštiljanje vole svi ne samo zbog hrane nego i druženja i zabave s obitelji i prijateljima. To je vrijeme uživanja i opuštanja u kojem stvaramo nezaboravne uspomene. Ako još niste nabavili svoj idealan model ili biste neki stari dotrajali zamijenili novim, imamo kratki vodič kroz svijet roštilja.
Roštiljanje je kulinarska aktivnost koju najviše vežemo uz ljeto, iako je načelno možemo prakticirati većinu godine. Naravno, ovisno o klimatskom predjelu u kojem živimo. Isto tako, roštilj nije isključivo vezan za eksterijer. Kada vremenske prilike ne dopuštaju da imamo ručak ili večeru na otvorenom, roštilj je itekako dobra ideja jer se objedovanje i druženje uz stol odvija u interijeru.
Također, postoje modeli roštilja koje možemo koristiti za vrijeme hladnog ili kišovitog vremena i kada nemamo natkriveni balkon, terasu ili sjenicu. Tada će dobro poslužiti garaža, vrtna kućica ili – kuhinja.

Stoga je uvijek dobar trenutak planirati nabavku roštilja, a naročito u ljetnim mjesecima kada smo više slobodni i želimo što više vremena provesti na otvorenom. Ako još nemate roštilj ili niste zadovoljni postojećim, u nastavku vam, u suradnji s Lesninom XXXL donosimo modele roštilja kao i pribora potrebnog da bi roštiljanje bilo savršeno.
Ako sada nabavite roštilj, moći ćete uživati uz omiljeni objed na otvorenom i dobrom društvu još čitavu jesen i provoditi vrijeme na kvalitetan način. Roštilj je uostalom uvijek znatno više od hrane, zar ne? Neki jednostavno uživaju boraviti na otvorenom, a neki jednostavno vole druženja s dragim ljudima.

PRVI KORAK U ODABIRU ROŠTILJA
Kada smo u potrazi za roštiljem, ono što je prvo potrebno je vidjeti kakav model nam treba s obzirom na naše životne navike i stil – koliko često roštiljamo i za koga, koliki smo gurmani. Također, odabir modela ovisi i o tome s koliko prostora raspolažemo te je li prostor natkriven.
Stručnjaci savjetuju da to bude, ako je moguće, u natkrivenom dijelu eksterijera – tako će biti moguće koristiti roštilj tijekom cijele godine, i po bilo kakvim vremenskim uvjetima. No, svakako bi to trebao biti neki rubni dio natkrivenog eksterijera. Ako je riječ o vrtu, dobro je napraviti podlogu ispod roštilja – od kamena, betona ili šljunka.

Idealan roštilj bi bio onaj koji ima više funkcija pa možete na njemu spremati razna jela. Poželjno je također, ako vam površina eksterijera to dopušta, da on ima i radnu površinu na koju ćete staviti pribor, začine i namirnice koje ćete roštiljati.

ZA TRADICIONALISTE I MAJSTORE: ROŠTILJ NA DRVENI UGLJEN
Roštilji na drveni ugljen su najtradicionalniji i najpopularniji. Pored ugljena, koristi se i drugo kruto gorivo – drvo. Ovo je pravo rješenje za one koji uživaju u pravom žaru i vole okus mesa i povrća pečenog na ovaj način. Ugljen izgaranjem hrani daje poseban okus! No, kako roštilj na ugljen stvara visoku temperaturu i puno dima dobro je za ovakav roštilj imati veliku, sigurnu terasu ili vrt.
Također, trebate imati na umu da je ova opcija pečenja malo sporija te da trebate svladati umijeće stvaranja žeravice i njezino kontinuirano održavanje. Ovo je ustvari vrsta roštilja za majstore ili one koji to žele postati!

Mnogi moderni modeli roštilja na ugljen dolaze s poklopcem koji reflektira toplinu i održava stalnu temperaturu, značajno skraćujući vrijeme pečenja. Zatvoreni poklopac ograničava dotok kisika, pa hrana u zatvorenom roštilju ne izgori, a masnoća se manje zapali.
Sve češći su keramički modeli poput Kamada (fotografija dolje), izrađen od kvalitetne keramike i s debljinom stijenke 2,5 do 3 cm. Promjer rešetke roštilja iznosi 46,7 cm.

APSOLUTNI HIT: ROŠTILJ NA PLIN
Plinski roštilj sve je popularniji i za to postoje dobri razlozi. Prednosti plinskog roštilja su vrlo brzo zagrijavanje i jednostavno podešavanje temperature. Takav roštilj obično proizvodi puno manje dima i čađe te osigurava nježnije pečenje i očuvanje okusa i zdravih svojstava namirnica. Za pečenje na plinskom roštilju možete koristiti zemni plin ili onaj iz boce.
Postoje dvije vrste plinskih roštilja: prvi je tzv. lava grill, kada plamenik zagrijava komade lave i na njima se peče hrana, kao na ugljenu. Druga vrsta je kada plamenik zagrije pladanj od kamena ili metala na koju se poslaže hrana. Postoje modeli koji kombiniraju obje vrste pečenja.

PRAKTIČAN I EKONOMIČAN: ELEKTRIČNI ROŠTILJ
Za one kojima je komplicirano koristiti ugljen ili drvo i žele izbjeći pepeo i dim, kao i plin, a također izbjegavaju otvoreni plamen iz bilo kojeg razloga, električni roštilj je odličan izbor. Takvi su roštilji često prijenosni i malih dimenzija što je njihova velika prednost jer omogućava da se lako transportiraju kamo idete i što ih možete koristiti u bilo koje doba godine, a ne samo ljeti kada je sezona roštiljanja na otvorenom.

U jesensko-zimskom razdoblju, električni roštilj može se koristiti u interijeru ili iznijeti na balkon. Dovoljno je samo postaviti ga na bilo koju stabilnu i ravnu površinu.

TOP PRIJEDLOG: AKO JOŠ NISTE, NABAVITE PEĆ ZA PIZZU!
Kao i roštilj, svi volimo pizzu, bez obzira koji tip prehrane i namirnice preferiramo. Uvijek se može složiti kombinacija u kojoj ćemo dobiti pizzu po svojoj mjeri. Ali ono što takvoj pizzi često nedostaje je – prava peć. Naime, u klasičnoj pećnici ne možete postići ukus i tako brzo ispeći slasnu pizzu kao u peći posebno namijenjenoj za ovo jelo.

U ponudi Lesnine pronašli smo takvu – malu, moćnu i kompaktnu pećicu na plin ili pelete koja će u par minuta stvoriti pizzu kao iz pizzerije. A pronašli smo i pribor potreban za nju!

PROMO